Summer eXpression – Från idé till färdig produkt i en småskalig produktion!

Vad är eX18?

Summer eXpression 2018 arrangeras av Uminova eXpression för att synliggöra, utveckla och knyta ihop unga kreatörer och duktiga producenter som finns i Umeåregionen. Vi vill hylla väldesignade bruksföremål och verka för att det på sikt ska finnas ett större lokalt tillverkat sortiment av den typen av produkter.

eX18 vid konstnärligt campus pågår juni-augusti med uppehåll under juli. De inledande fyra veckorna 4–29 juni besöker deltagarna producenter och arbetar med skiss och prototyper. De har då tillgång till handledning och Sliperiets utrustning och labb. Under de avslutande tre veckorna, 6–24 augusti, ingår utbildning inom entreprenörskap & prissättning. Då sker produktion och finalen i form av en vernissage där produkterna som utvecklats ställs ut.

Tio talanger

eX18 riktar sig främst till studenter inom estetiska utbildningar. även andra kreatörer i regionen som är intresserade av konstnärlig utveckling kan söka. Det finns plats för tio deltagare, som utses av en jury. Summer eXpression 2018 passar de som är nyfiken och kreativ, vill bredda din portfolio och lära sig mer om formgivning, produktion, förpackning och prissättning. Från idé till färdig produkt i en småskalig produktion!

Anmälningsprocessen 2018

Anmälan för Summer eXpression är nu stängd.

Deltagarna utses och meddelas senast 23 april.

Material och producenter

Exempel på material är trä, sten, glas, metall, läder eller textil. även andra material kan vara aktuella. Regionala samarbetspartners har tidigare år varit Löbe Granit, Glödheta, Samhall och Norrlandsgjuteriet som agerat som tillverkare och fungerat som bollplank med material- och tillverkningskunskap. Handledare är Margot Barolo som driver Barolo AB och är lärare i form och produktdesign vid Beckmans designhögskola, samt Johan Gustafsson på Struktur Industridesign AB, som även undervisar vid Designhögskolan vid Umeå universitet. De finns på plats under delar av utbildningen för att guida genom formgivningsprocessen fram till produktion.

Produkter

Målet är att tio exemplar av varje utvecklad produkt ska tillverkas. Föremålen kommer att ställas ut och säljas i anslutning till projektavslut.

Innovationsbryggan

Via samarbete med Företagarna Västerbottens projekt Innovationsbryggan vill vi ge regionens producerande företag utvecklingsmöjligheter i sin produktionsprocess och få uppmärksamhet i media. Det innebär att den utvalda studenten anställs av Företagarna Västerbotten under projekttiden. Uppdraget är att ta fram en produkt som sker i samverkan med företaget som får option på tillverkning under ett års tid. Studenter äger rättigheterna till sin produkt.

Kontakt

Barbro Renkel
barbro.renkel@uminovaexpression.se
070-555 97 23

© Copyright - Uminova eXpression