Talangfulla kreatörer sökes!

Blir du en av tio talanger som under sommaren 2017 gör verklighet av sina designidéer och får dem producerade av tillverkningsföretag i regionen? Summer eXpression 2017 passar dig som är nyfiken och kreativ, vill bredda din portfolio och lära dig mer om formgivning, produktion, förpackning och prissättning. Från idé till färdig produkt i en småskalig produktion!

Summer eXpression 2017 vid konstnärligt campus pågår juni-augusti med uppehåll under juli och första delen av augusti. De inledande fyra veckorna 7–30 juni besöker deltagarna producenter och arbetar med skiss och prototyper. De har då tillgång till handledning och Sliperiets utrustning och labb. Under de avslutande två veckorna, 14–25 augusti, sker produktion och finalen i form av en vernissage där produkterna som utvecklats ställs ut.

Tio talanger

Summer eXpression 2017 riktar sig främst till studenter inom estetiska utbildningar. Även andra kreatörer i regionen som är intresserade av konstnärlig utveckling kan söka. Det finns plats för tio deltagare, som utses av en jury.

Material och producenter

Exempel på material du kan jobba i är trä, sten, glas, metall, läder eller textil. Även andra material kan vara aktuella. Regionala samarbetspartners som Löbe Granit, Glödheta, Humlebäck och Näslunds snickeri kommer att agera producenter och fungera som bollplank med material- och tillverkningskunskap. Handledare är Margot Barolo som driver Barolo AB och är lärare i form och produktdesign vid Beckmans designhögskola, samt Johan Gustafsson på Struktur Industridesign AB, som även undervisar vid Designhögskolan vid Umeå universitet. De finns på plats under delar av utbildningen för att guida genom formgivningsprocessen fram till produktion.

Produkter

Målet är att tio exemplar av varje utvecklad produkt ska tillverkas. Föremålen kommer att ställas ut och säljas i anslutning till projektavslut. I samband med detta anordnas en tävling där tre produkter prisas särskilt av en namnkunnig jury.

10 000 kr

Ersättningen till dig som deltar är 10 000 SEK. Detta kan betalas som arvode eller via faktura. Om du vill starta företag hjälper vi dig. Avtal om ersättning och upphovsrätt kommer finnas.

Vill du vara med?

Anmäl ditt intresse genom att maila ditt namn och dina kontaktuppgifter till summer@uminovaexpression.se senast 30 mars. Vi kommer sedan att skicka dig ansökningshandlingarna där du ska svara på en inlämningsuppgift samt beskriva dig själv, din bakgrund och ditt designintresse i ett kort brev. Ansökan ska vara inne senast den 18 april.

Deltagarna utses och meddelas 1–5 maj.

Varför finns eX17?

Summer eXpression 2017 arrangeras av Uminova eXpression för att synliggöra, utveckla och knyta ihop unga kreatörer och duktiga producenter som finns i Umeåregionen. Vi vill hylla väldesignade bruksföremål och verka för att det på sikt ska finnas ett större lokalt tillverkat sortiment av den typen av produkter.