Dags för debut: Ny lokal design visas upp

 I Nyheter, Summer eXpression

Efter sju intensiva sommarveckor och nära samarbeten med regionala företagare visas årets verk från Summer eXpression upp för allmänheten den 23 augusti.  

– Vi har haft roliga veckor tillsammans, det är alltid lika intressant att få följa studenternas resa tillsammans med våra duktiga producenter. Nu blir det spännande att också få höra vad vernissagebesökarna tycker, säger Barbro Renkel, affärscoach på Uminova eXpression och programansvarig för Summer eXpression.

Mellan juni och augusti har tio unga formgivare fått möjligheten att utveckla sitt entreprenörskap och testat på att ta en designidé från skiss till färdig produkt. Det här är andra året som sommarprogrammet genomförs och nu ska studenternas verk visas upp.

Summer eXpression har i år samarbetat med Företagarna Västerbotten vilket bland annat resulterat i ett så väl bredare som djupare samarbete med flera regionala producenter. Pontus Möller, delägare i FurnitureFarm, är en av producenterna som deltagit:

– Det har varit väldigt givande för oss att få jobba med dessa unga designers, med både spännande produkter och roliga utmaningar som vi fått engagera oss i. Vi producerar främst tv-bänkar i vanliga fall så det här har gett oss nya idéer att spinna vidare på.

Totalt är det tio producenter som har varit med och en del av de produkter som tagits fram kan även komma att finnas till försäljning hos dessa. Under oktober kommer produkterna dessutom att säljas på prov på Designtorget.

– Vår ambition är att studenterna efter programmet ska känna sig starkare, både i sin roll som designer och som entreprenör. Det är en tuff bransch men goda samarbeten kan ta dig väldigt långt, säger Barbro Renkel.

Hanna Rönntoft är en av deltagarna från årets Summer eXpression. Tillsammans med producenten Agraffdesign har hon skapat en kåsa i keramik som ska ta dess användare på en känsloresa ut i naturen.

– Att få jobba så nära produktionen och tillsammans med de som verkligen kan materialet har varit väldigt värdefullt. Känslan var att ”Va, är detta möjligt?”. Att få ta en idé och göra någonting av den, helt fantastiskt.

Vernissagen hålls i White Box på Sliperiet, torsdag 23 augusti, mellan kl. 17.00-18.30.

Studenterna som deltog, samarbetande producenter och produkterna:

Formgivare/student Samarbetspart/Företag Produkt
Agnes Väppling Norrlandsgjuteriet Ljusstake
Anita Ekman Furniturefarm Fladdermusholk
Anneli Kärkkäinen Furniturefarm Soffbord

Skål

Elin Holmberg Egen produktion Växtpress

Flygande vas

Hanna Rönntoft Agraffdesign Kåsa
Lovisa Lund Norrlandsgjuteriet/Lackexperten Hantel

Kettlebell

Marian Dembkiewicz Samhall Midjeväska
Mira Bergh Edenborg Humlebäck Vas
Dilingteknik och JM Indutech Handspegel
Molly Malmer Samhall/Concreative

Egen produktion

Bi-vattenskål

Sladdvinda

Olle Lövström JM Indutech/Lackexperten Hyllor

För mer information kontakta:

Barbro Renkel, affärscoach Uminova eXpression

barbro.renkel@uminovaexpression.se | 070-555 97 23

Senaste nyheterna
Kontakta oss

Skicka oss gärna ett mail så svarar vi så fort vi kan.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search