Mikael Damberg på besök hos eXpression

 I Creative Corporation, Nyheter, Summer eXpression

I fredags besökte närings- och innovationsminister Mikael Damberg eXpression Umeå och Sliperiet, för att få en närmare titt på Umeås kreativa utvecklingsmiljöer. Ministern visade stort intresse för alla unga designers och entreprenörer i inkubatorn, och var särskilt nyfiken på deras affärsmodeller.

Näringsministerns Umeåbesök inleddes med en guidning genom Sliperiet, Umeå universitets forsknings- och innovationscentrum och öppna innovationsmiljö med bland annat en utställning om det 3D-printade hemmet. Turen gick sedan upp till inkubatorn eXpression Umeå, där entreprenörerna berättade om sitt arbete. Mikael Damberg fick också se och känna på produkterna från 2017 års Summer eXpression, som ställts ut såväl på Formex i Stockholm som i Tokyo och som nu också säljs bland annat via Designtorget.

Näringsministern var särskilt nyfiken på entreprenörernas affärsmodeller, och hur de skyddar sina immateriella tillgångar, som musik, varumärken och design. Digitaliseringen ger nämligen nya affärsmodeller och en glidning i tyngdpunkt: från materiella till immateriella tillgångar. Branscher som mode, design, musik och film bygger sina produkter och tjänster nästan uteslutande på dessa tillgångar. Regeringen, med Mikael Damberg i spetsen, satsar på att svenska företag ska ta tillvara immateriella tillgångar ännu bättre.

– Rättighetsdiskussionerna är viktiga, och vi bevakar dem noggrant. Det handlar om att skydda och få betalt för sina produkter och tjänster, menade Mikael Damberg vid sitt Umeåbesök.

Kreativa och kulturella näringar lyfts av regeringen som en starkt växande exportnäring som bidrar till en positiv bild av Sverige.

– Vi kör nu en stor satsning på designlandet Sverige, för att bredda bilden. Det kommer att stärka vårt varumärke, och gynna såväl export som besöksnäring, sa näringsministern.

Rekommenderade nyheter
Kontakta oss

Skicka oss gärna ett mail så svarar vi så fort vi kan.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search